(untitled) - Horváthová, Ivana; Finková, Dita (e-Pedagogium, 2014)
Článek přináší empirické poznatky o znalostech učitelů na "běžných" základních školách o žácích se speciálními vzdělávacími potřebami. V práci jsme identifikovali oblasti, kterých se nedostatky týkaly. Dále jsme poukázali na zájem pedagogů o vzdělávání v oblasti speciálních vzdělávacích potřeb. Hlavním zjištěním bylo, že pedagogům chybí některé důležité informace, poznatky o speciálních vzdělávacích potřebách integrovaného žáka a začlenění. V práci jsme určili oblasti, kterých se nedostatky týkaly. Poukázali na zájem pedagogů o vzdělávání v oblasti speciálních vzdělávacích potřeb. Práce dokazuje, že je třeba neustále zlepšovat institucionální vzdělávání se zaměřením na speciální vzdělávací potřeby žáků. Zejména zvyšovat kvalitu odborně-metodické, stejně i obecně pedagogické přípravy pedagogů.
Keywords: celoživotní vzdělávání; speciální vzdělávací potřeby; integrovaný žák; inkluze