(untitled) - Hrabí, Libuše (e-Pedagogium, 2009)
V článku jsou obsaženy poznatky o hodnocení obtížnosti výkladového textu v učebnicích přírodopisu od nakladatelství Fraus. Analýza textu byla realizována dle vlastního postupu. Dosažené výsledky ukazují, že obtížnost textu je obnobná v knihách pro 6. až 9. ročník a dosahuje 30,1 bodu až 34,16 bodu. To ukazuje na skutečnost, že všechny knihy spadají do stejného pásma obtížnosti, charakteristického pro 6. ročník.
Keywords: Učebnice přírodopisu; obtížnost textu; syntaktický faktor; sémantický faktor