RT Journal Article SR Electronic A1 Kopřiva, Vladimír A1 Malota, Ladislav T1 Pedagogické pojetí projektování biochemie potravin v podmínkách nového studijního programu na Fakultě veterinární hygieny a ekologie Veterinární farmaceutické univerzity Brno JF e-Pedagogium YR 2004 VO 4 IS 1 SP 54 OP 59 UL https://e-pedagogium.upol.cz/artkey/epd-200401-0006.php AB Biochemie potravin jako studijní disciplína nově akreditovaného studijního programu Hygiena, technologie a ekologie je koncipována ve svém pojetí jako nová studijní disciplína, která vychází z tradiční výuky biochemie a chemie potravin.Teoretická i praktická výuka disciplíny doplňuje ucelený systém kurikula a ve svém důsledku znalosti o potravinách, biochemických změnách v nich a o využití biochemických ukazatelů v moderním přístupu pro posuzování zdravotní nezávadnosti potravin, zejména živočišného původu. V koncepci disciplíny se promítá i Strategie zabezpečování zdravotní nezávadnosti potravin přijatá formou vládního usnesení č. 1320, které vychází z doporučení Evropské unie, tzv. Bílé knihy na téma zdravotní nezávadnost potravin.V pedagogických informacích příspěvek charakterizuje náš pedagogický přístup a pojetí projektování disciplíny do kurikula studijního programu v rámci vysokoškolské pedagogiky. Současně shrnujeme vybrané praktické zkušenosti a poznatky akademických pracovníků ústavu aplikované v pedagogické praxi.