PT - JOURNAL ARTICLE AU - Kopřiva, Vladimír AU - Malota, Ladislav TI - Pedagogické pojetí projektování biochemie potravin v podmínkách nového studijního programu na Fakultě veterinární hygieny a ekologie Veterinární farmaceutické univerzity Brno DP - 2004 Feb 1 TA - e-Pedagogium PG - 54--59 VI - 4 IP - 1 IS - 12137758 AB - Biochemie potravin jako studijní disciplína nově akreditovaného studijního programu Hygiena, technologie a ekologie je koncipována ve svém pojetí jako nová studijní disciplína, která vychází z tradiční výuky biochemie a chemie potravin.Teoretická i praktická výuka disciplíny doplňuje ucelený systém kurikula a ve svém důsledku znalosti o potravinách, biochemických změnách v nich a o využití biochemických ukazatelů v moderním přístupu pro posuzování zdravotní nezávadnosti potravin, zejména živočišného původu. V koncepci disciplíny se promítá i Strategie zabezpečování zdravotní nezávadnosti potravin přijatá formou vládního usnesení č. 1320, které vychází z doporučení Evropské unie, tzv. Bílé knihy na téma zdravotní nezávadnost potravin.V pedagogických informacích příspěvek charakterizuje náš pedagogický přístup a pojetí projektování disciplíny do kurikula studijního programu v rámci vysokoškolské pedagogiky. Současně shrnujeme vybrané praktické zkušenosti a poznatky akademických pracovníků ústavu aplikované v pedagogické praxi.